Heeft u vragen of wilt u meer weten, bel dan gerust even. Het kost niets, maar kan u mogelijk duidelijkheid en rust geven
tel.: 024-3246100
Mediation bij scheiding / Scheidingsbemiddeling
Samen beginnen, samen eindigen
Toen u besloot samen verder te gaan, heeft u misschien wel een prachtig feest gegeven. Waarom dan met ruzie uit elkaar? Dat moet en kan beter!
Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan; een mediator kan u daarbij begeleiden.
Kies voor mediation of scheidingsbemiddeling wanneer u wilt proberen in goed onderling overleg tot afspraken te komen.
Het is de taak van een mediator om u beiden te informeren over uw rechten en verplichtingen bij een scheiding. Het gaat vaak om praktische zaken, zoals: hoe gaan wij het doen met de zorg voor de kinderen? Hoe betalen wij de kosten? Heb ik recht op kinderalimentatie/partneralimentatie? Wie blijft er voorlopig in het huis wonen? Al dit soort vragen komen in een mediation/scheidingsbemiddeling aan de orde.
Mediation of scheidingsbemiddeling is echter meer: met respect voor elkaars positie, afspraken proberen te maken en elkaar over en weer iets gunnen.
Benader de ander zoals u ook zelf benaderd wilt worden. U zult zien dat er dan vaak veel meer mogelijk is dan dat u voor mogelijk had gehouden. Dat wil niet zeggen dat het allemaal makkelijk is en van een leien dakje zal gaan, maar zolang u met elkaar – in een mediationtraject – in overleg bent, dan heeft u (en uw partner) nog enige grip op het proces en kan getracht worden zoveel als mogelijk aan de wensen van beiden (en de kinderen) tegemoet te komen.
Komt u er niet uit, dan kunnen beslissingen altijd nog aan de rechter worden voorgelegd (en soms moet dat ook), maar dan wordt wel een knoop doorgehakt en kan het heel goed zijn dat of de één, of de ander daar toch niet gelukkig mee is. Dat maakt de verdere afwikkeling van een zaak er doorgaans ook niet makkelijker op.
Kortom: probeer – met behulp van één van ons als mediator – er samen uit te komen. In een mediation moet u zich veilig voelen en open kunnen spreken. Verborgen agenda’s zouden er niet moeten zijn. Vandaar dat al hetgeen in de mediation aan de orde komt, geheim is. Mocht de mediation onverhoopt niet succesvol worden afgerond (en ieder zoekt een eigen advocaat) dan kan daarna niet (ook niet bij de rechter) worden teruggegrepen op hetgeen in de mediation is gezegd. In een mediation kunt u wel bindende (deel-) afspraken maken: dat wordt dan vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst die beide partners moeten ondertekenen. Daar bent u dan wel aan gebonden.
Slaagt de mediation, dan is een scheiding vaak sneller afgerond dan wanneer er over geprocedeerd moet worden; de kosten zijn meestal lager en doorgaans is het zo dat de verhouding tussen scheidende partners bij mediation of scheidingsbemiddeling minder onder druk komt te staan dan in geval de zaak aan de rechter wordt voorgelegd. Ook na het uit elkaar gaan kunt u elkaar nog steeds goed in de ogen blijven kijken.
Voor meer informatie met betrekking tot mediation, zie de site van de vFAS: www.vfas.nl. Is Overlegscheiden misschien iets voor u? Klik hier.
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer weten, bel dan gerust even. Het kost niets, maar kan u mogelijk duidelijkheid en rust geven (tel.: 024-3246100).
Een antwoord op veel voorkomende vragen en interessante uitspraken van rechters vindt u hier.
Mediation bij scheiding
Heeft u vragen of wilt u meer weten? Bel
024-3246100 of mail ons.
Andy Klaassen
- Personen- en familierecht
- Scheidingsmediation
- Parenting Coordination
Willeke Kweens
- Personen- en familierecht
- Scheidingsmediation
- Parenting Coordination
Opzoek naar een
ervaren mediator?
Tijdens een mediation is er veel meer ruimte om te werken aan de onderlinge communicatie.